Taalforum

buigings -e

Gelezen bij de post van een Nldse vriendin "... is veel lekkerder dan het origineel gerecht... " Volgens de regels van buigings-e (https://onzetaal.nl/taala…/advies/buigings-e-algemene-regels) zou ik het volgende geschreven hebben : " .... is veel lekkerder dan het orginelE gerecht' ...... Kan iemand me uitleggen hoe dat in elkaar zit ? Alvast bedankt

Auteur:
Melodia
Datum: 16:00 29-05-2015

Je hebt het goed. Woorden met het lidwoord 'het', zoals bij "het gerecht", die worden voorafgegaan door een persoonlijke naamwoord (het, mijn, jouw, haar, zijn, ons, jullie, hun of een eigennaam als "Kevin/Lisa", krijgen een "e" achter het bijvoeglijk naamwoord.Toch is de verwarring wel te begrijpen. Wat namelijk wel grammaticaal correct is, is bijvoorbeeld 'een origineel gerecht'. Dit komt omdat 'gerecht' het lidwoord 'het' kent. Wanneer een 'het' woord wordt gevolgd door het onbepaalde lidwoord 'een' komt er geen 'e' achter een bijvoeglijk naamwoord.

Auteur:
NB | Taalwetenschapper
Datum: 09:42 30-05-2015

Met andere woorden schrijf je: het mooi meisje?

Auteur:
Mike
Datum: 08:22 31-05-2015

In dit geval schrijf je ‘het mooie meisje’. Er komt een –e achter het bijvoeglijk naamwoord ‘mooi’, omdat er een ‘het’ woord op volgt en het wordt voorafgegaan door een persoonlijk voornaamwoord (in dit geval ‘het’).

Een ‘het’ woord dat wordt voorafgegaan door het onbepaalde voornaamwoord ‘een’, zou geen –e krijgen achter het bijvoeglijke naamwoord. Bijvoorbeeld ‘een stoer meisje’.

Auteur:
NB | Taalwetenschapper
Datum: 11:25 31-05-2015

Reageer

Je moet ingelogd zijn om te reageren