De of het voetbal

Is het nu de of het voetbal? In Nederland kennen we drie lidwoord ‘de’ ‘het’ en ‘een’. Dit lijkt vrij eenvoudig te zijn, maar de praktijk leert ons dat het verschil tussen de en het nog weleens een probleem kan vormen. Om ervoor te zorgen dat je voor nu en altijd het juiste lidwoord weet te gebruiken, gaan we je precies uitleggen waar je op moet letten en hoe je kunt herkennen welk lidwoord wanneer gebruikt moet worden. Het juiste antwoord op de vraag of het de of het voetbal is, is het antwoord natuurlijk ‘het’. Kijken we naar het woord voetbalwedstrijd of voetbalweddenschap, dan is het ineens ‘het’. Hoe dit allemaal zit, vertellen we je nu aan de hand van een aantal praktische voorbeelden, zodat je het voor een en altijd weet.

 

Wat zijn lidwoorden eigenlijk?

Laten we beginnen met een korte uitleg over de functie van lidwoorden. Lidwoorden worden gebruikt om aan te geven welk geslacht (mannelijk, vrouwelijk of onzijdig) enkelvoud zelfstandige naamwoorden hebben. Het bepaalt ook of een woord een bepaald of onbepaald karakter heeft. Klinkt allemaal ontzettend ingewikkeld, maar dat valt in de praktijk reuze mee. Het gebruik van lidwoorden is er vooral voor bedoeld dat de zinnen wat soepeler klinken en we dus niet verschillende zelfstandige naamwoorden in één zin gebruiken zonder tussenvoegsels. Daarom hebben we niet alleen lidwoorden, maar dus ook bijvoeglijke naamwoorden.

Het gebruik van het lidwoord 'de'

Het lidwoord 'de' wordt meestal gebruikt bij zelfstandige naamwoorden die een mannelijk of vrouwelijk geslacht hebben. Een vrouwelijke voornaam als voorbeeld kan dienen: ´De Sarah´.

Het gebruik van het lidwoord 'het'

Daarentegen wordt het lidwoord 'het' over het algemeen gekoppeld aan zelfstandige naamwoorden die onzijdig zijn. Een voorbeeld hiervan is het woord 'huis'. Verschillende vervoegingen bij voetbal Als we het hebben over voetbal, dan is het vaak ‘het’ voetbal. Toch zijn er meerdere opties en is ook de voetbal goed. De uiteindelijke keuze wordt namelijk bepaald door de context waarin het wordt gebruikt. Stel dat je zegt ‘ga je mee naar de voetbal vanmiddag’, dan kun je daar alle kanten mee op. Het is dus ook niet zo vreemd dat veel mensen er moeite mee hebben. Omdat het niet handig is om te gokken, is het dus goed te weten wanneer je wat moet gebruiken. Wil je dan toch een gokje wagen, kijk dan hier voor de mogelijkheden om in te zetten op je favoriete voetbalclub.

Wat geldt voor 'voetbalwedstrijden'?

In het geval van 'voetbalwedstrijd(en)' kunnen we concluderen dat het woord een samenvoeging is van twee zelfstandige naamwoorden, namelijk 'voetbal' en 'wedstrijd'. Aangezien 'voetbal' een onzijdig zelfstandig naamwoord is, volgt het lidwoord 'het'. Daarom is het correct om te zeggen: ´Het voetbalwedstrijd´.

Een kwestie van uitzonderingen

Uiteraard zijn er altijd uitzonderingen op de regel. In sommige gevallen kan het lidwoord 'de' worden gebruikt bij 'voetbalwedstrijd', afhankelijk van de context. Bijvoorbeeld, wanneer we verwijzen naar een specifieke wedstrijd in plaats van het concept van een voetbalwedstrijd in het algemeen, kunnen we het lidwoord 'de' gebruiken. Bijvoorbeeld: ´De voetbalwedstrijd van afgelopen zondag was erg spannend´. Dat geldt natuurlijk niet alleen voor dit woord, maar voor veel meer woorden. Zo zien we dat beleggen in crypto behoort tot de mogelijkheden, maar je kunt ook zeggen ´beleggen in de crypto´. Zo kun je dus in principe alle kanten op. Wat ons advies is, is dat je vooral moet luisteren hoe iets klinkt. Vaak kun je namelijk op basis van je gevoel de juiste keuze maken.